Font d'ecri

Via ferrata Font des cris

Toegang: Toegankelijk voor alle KBF-leden. Groepen vanaf 10 personen moeten reserveren via het KBF.

In deze oude groeve is in 2000 de moeilijkste via ferrata van België aangelegd. Het bestaat uit 2 delen. Volg het paadje achter de parkeerplaats door de begroeiing tot je aan je linkerzijde een vlakke klimrots ziet. Verderop is het begin. Ga de tredes omhoog tot op de rotsrand. Daal aan de andere kant af en wandel tot je de vele trappen naar de andere vallei ziet. Daar, aan de overzijde, link, begint de het echte werk. Zware en vooral overhangende passages leiden tot aan de top. Eens op de top is er iets verder, rechts, een kabel die je volgt en terug tot de trappen naar onder.

De route is zeer krachtig. Gebruik, indien nodig, je rustpunt of laat je zekeren.

Via ferrata font d' écris

Grands malades

Via ferrata Grands malades

Toegang: Toegankelijk voor alle KBF-leden. Vanaf 10 personen moeten reserveren via het KBF. De toegangscode van het slot wijzigt regelmatig. Deze kan je aanvragen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het begin van de route herken je aan het afgesloten hek (code aanvragen bij CAB) voor een kort grotgang. Daarna traverseer je naar een stuk overhang. Hierop volgt een traverse naar links via stangen. Een kleine afklim en traverse leidt je naar de apenbrug. Eens over de apenbrug is er een stevig stuk af te klimmen met een dik touw om aan vast te grijpen. Neem de 2de apenbrug, klim omhoog en neem de volgende Nepalese brug naar het grote platform. Vanaf dit platform vertrekt de tyrolienne naar de laatste rotspijler. Je kan zelfremming gebruiken of je laten zekeren dmv. touw. Eens aangekomen klim je omhoog en kom je bij een comfortabele rappelstand. De rappel is 20m lang. Sluit het hek na gebruik terug af.

Landelies

Via ferrata Landelies

Toegang: Toegankelijk voor alle KBF-leden.

Er is een actieve groeve vlakbij. Daarom is de toegang op weekdagen pas mogelijk vanaf 16u of de hele dag tijdens weekends en feestdagen.

Groepen moeten reserveren bij het CAB. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Je kan parkeren vlakbij de steile rotswand en de ingang van de actieve steengroeve. Tegenover de klimwand loopt een pad. Op het einde van dit pad zie je een vierkante oude groevewand. Het bord markeert de start van het parcour. Zie kaart (Geel = wandelpad. Rood = Via Ferrata).

Een mooie en rustig gelegen Via Ferrata met een leuke klautertunnel en tyrolienne.

Al traverserend en met soms verre voetsteunen kom je aan bij een korte tunnel naar boven. Eens daarboven volg je de kabel naar links. Na enkele passen naar boven loopt de route terug naar rechts. Wat hoeken verder is er een traverse. Je kan bij de eerste afslag al naar boven gaan of je zet nog wat passen verder en dan kom je bij een ladder uit. Klim de ladder op en wandel dan wat verder totdat je een plateau ziet waarvan de tyrolienne vertrekt. Als je deze niet wilt doen wandel je via het pad eronder naar de aankomst van de via ferrata.

Ga verder op een rustige traverse en een stukje naar boven. Hier kan je links het bos terug in en via een paadje terug tot aan de tyrolienne geraken. Wandel onder de via ferrata door naar onderen. Zo kom je terug bij het pad dat naar de start loopt.

Via ferrata Landelies

Marche-les-Dames

Via ferrata Marche les Dames

 • Vertrek aan markering POL, verticaal opklimmen via beugels en voetsteunen tot op het platform Dalle Château.
 • Van hieruit horizontaal in de richting van de Maas volgen en achter de Refuge over de hangbrug naar massief Petit Stroumph.
 • Vervolgens opklimmen tot op het betonnen platform van de standplaats *Belle Hélène* van hieruit zijn er twee varianten mogelijk:
  1. Horizontaal volgen via de metalen laterale stangen naar het massief *Crombez* Niveau 2: meest luchtige en fysieke gedeelte van de via ferrata tot op de *Hoogtevreespiste* en dan verder naar links toe volgen.
  2. Naar links omhoog klimmen tot op de richel van de *Hoogtevreespiste* en naar links volgen.
 • Vanaf het *rappelplatform* (houten markering) kan je door naar boven. Vanaf het grote rotsplatform kan je de lange apenbrug en evenwichtsbrug overwinnen. Beide zijn optioneel en het is mogelijk terug te wandelen tot aan het begin de lange apenbrug.
  Eens terug bij het rappelplatform zijn er vier opties:
  1. Afdalen in rappel tot op de richel *Crombez* en dan volgen richting *Refuge*.
  2. Afklimmen naar de standplaats *Logique* en van de hieruit afdalen in rappel tot op de richel *Crombez* en volgen naar de *Refuge*.
  3. Opklimmen naar het *Toit Heylen* via het beveiligde pad en langs de *Tarzanvallei* helemaal afdalen tot aan knopentouw in de kloof achter het massief *Tarzan*. Via het knopentouw kan men hier terug opklimmen naar het grote platform van de Tarzan en aanluitingen op de richel Crombez en de via ferrata volgen richting *Refuge*.
  4. Afklimmen beveiligd van boven via het klimspoor *Bourgeoise* tot op het platform van het *Tarzanmassief* en aansluiten op de richel *Crombez* richting *Refuge*.
 • De kloof ter hoogte van klimspoor Belle Hélène wordt dan overschreden met een swing-pendule tot op het plaform Petit Stroumph.
 • Overschrijden van de apenbrug achter de Refuge.
 • Opklimmen in de rotsen achter de Refuge via beugels en steunen.
 • Passage over de horizontale ladder en uitklimmen via de verticale metalen ladder.
 • Einde via ferrata. Eerst langs rotsblokken afklauteren. Dan het paf te volgen tot aan de voet van de rotsen Dalle Chateau.

Het is altijd mogelijk om vanaf de wandelpaden (boven) tot het begin van de Via Ferrata te wandelen en de eerste meters af te klimmen tot de start.

Merlemont

 

Tijdelijk gesloten wegens verlopen omgevingsvergunning !!!

Via ferrata MerlemontVia ferrata Merlemont

Toegankelijk voor alle KBF-leden mits schriftelijke aanvraag. Download via http://speleoviavlg.be/ het formulier. Gebruik kost €4 per deelnemer en gaat naar het onderhoud van de site.

De weg ernaar toe gaat deels over een industrieterrein, een goeie kilometer over asfalt en vervolgens over verharde zandweg. Een slagboom en vergaan infobord markeren de ingang van de site. Parkeer iets voorbij de slagboom aan de zijkant van de weg. Wandel enkele tientallen meters voorbij de slagboom. Aan je linkerzijde is de ingang.

Oude steengroeve met ongelofelijk rechte vlakke wanden, prachtige boortunnels en een bos dat bovenaan de site omcirkeld.

De route begint juist voorbij de overdekte picknick. Een zongebleekt infobord markeert het begin van de via ferrata. Een trap die dan overgaat in een traverse zal je leiden tot de eerste mogelijke vluchtroute. De vluchtroutes komen bovenaan de site uit en omsluiten het in een grote lus die uitkomt bij de ingang.

Enkele bruggen en tredes later kom je bij een pendule uit. Er hangt een infobord. Lees dit en gebruik zelfzekering of laat je zekeren! Rem af dmv. een halvemastworp en een HMS-karabiner op je gordel of laat je zakken door iemand via het varkensstaartje.

De pendule eindigt in een grote sleuf met treden. Daarop volgen enkele meer krachtige passen die leiden tot een touwladder en een ijzeren net dat achter je loopt. Eens boven splitst de via ferrate kort naar links. Bovenaan is er een korte moeilijkere sectie en onderaan het wandelpad. Eens boven is er een groot plateau. Je kan hier kiezen om de tyrolienne van 35m af te sjezen of om de lange traverse langs de bovenkant te volgen. Beide eindigen bij bij het grote vangnet van de tyrolienne.

Als je de tyrolienne neemt daalt het pad iets lager af tot bij het begin van de kabel. Je hebt hiervoor het volgende nodig. Een geschikte dubbele katrol (Petzl Tandem Speed), korte sling, safebiner en een stalen schroefkarabiner. Leer de correct remtechniek voor dat je dit ooit probeert!

Eens de traverse of tyrolienne voorbij ga je over een Nepalese brug. Even later volgt er een mooie apenbrug. De laatste uitdaging is een korte brandweerpaal tot op de grond.

Via ferrata MerlemontVia ferrata Merlemont

Pont-à-Lesse

Via ferrata Pont-à-LesseDeze via ferrata is regelmatig druk bezocht door groepen. Het parcour ligt hoog boven de Lesse, begint in het bos en loopt over de klimrotsen uit. Prima voor beginners en kinderen.

 • Toegang: Individueel toegangkelijk voor alle KBF-leden. Groepen vanaf 10 personen moeten toegang aanvragen bij het KBF.
 • Aanmelden bij de receptie van het hotel. Parkeer aan de straatzijde, meld je aan en neem het pad dat vertrekt op de hotelparking. Wandel via dit pad om het hotel en de tuin heen naar Castel 4.
 • Materiaal: Klimgordel, VF-set, (Touw van min. 15m, zekeringsmaterialen als je de vluchtroutes wilt gebruiken of wilt zekeren.)

Bij het begin van de route kan je de techniek oefenen. Bij regenweer kan de start zeer glad zijn. Klim via de tredes, rotsgrepen en beugels 20m tot bij de travere. Vlak voor de traverse is er een escaperoute maar die vereist een touw van 10 meter.

Al traverserend klim je over korte steile stukken waarvan er een vrij luchtig is. Daarop volgend kan je in een hoek omhoog klimmen tot op de luchtige rotsgraat. Bij het einde van de kabel kan je de vluchtroute nemen via het zigzaggend pad.

Ofwel ga je verder in het steile gedeelte waar, om de hoek, een kloofpassage boven over het pad loopt. Kinderen zeker je hier best. Ga verder rond de rotstop en daal tussen de rotsen af tot op het pad.

Via ferrata Pont-à-Lesse

Extra routes

 

* Bron: KBFvzw