Marche-les-Dames

Via ferrata Marche les Dames

 • Vertrek aan markering POL, verticaal opklimmen via beugels en voetsteunen tot op het platform Dalle Château.
 • Van hieruit horizontaal in de richting van de Maas volgen en achter de Refuge over de hangbrug naar massief Petit Stroumph.
 • Vervolgens opklimmen tot op het betonnen platform van de standplaats *Belle Hélène* van hieruit zijn er twee varianten mogelijk:
  1. Horizontaal volgen via de metalen laterale stangen naar het massief *Crombez* Niveau 2: meest luchtige en fysieke gedeelte van de via ferrata tot op de *Hoogtevreespiste* en dan verder naar links toe volgen.
  2. Naar links omhoog klimmen tot op de richel van de *Hoogtevreespiste* en naar links volgen.
 • Vanaf het *rappelplatform* (houten markering) kan je door naar boven. Vanaf het grote rotsplatform kan je de lange apenbrug en evenwichtsbrug overwinnen. Beide zijn optioneel en het is mogelijk terug te wandelen tot aan het begin de lange apenbrug.
  Eens terug bij het rappelplatform zijn er vier opties:
  1. Afdalen in rappel tot op de richel *Crombez* en dan volgen richting *Refuge*.
  2. Afklimmen naar de standplaats *Logique* en van de hieruit afdalen in rappel tot op de richel *Crombez* en volgen naar de *Refuge*.
  3. Opklimmen naar het *Toit Heylen* via het beveiligde pad en langs de *Tarzanvallei* helemaal afdalen tot aan knopentouw in de kloof achter het massief *Tarzan*. Via het knopentouw kan men hier terug opklimmen naar het grote platform van de Tarzan en aanluitingen op de richel Crombez en de via ferrata volgen richting *Refuge*.
  4. Afklimmen beveiligd van boven via het klimspoor *Bourgeoise* tot op het platform van het *Tarzanmassief* en aansluiten op de richel *Crombez* richting *Refuge*.
 • De kloof ter hoogte van klimspoor Belle Hélène wordt dan overschreden met een swing-pendule tot op het plaform Petit Stroumph.
 • Overschrijden van de apenbrug achter de Refuge.
 • Opklimmen in de rotsen achter de Refuge via beugels en steunen.
 • Passage over de horizontale ladder en uitklimmen via de verticale metalen ladder.
 • Einde via ferrata. Eerst langs rotsblokken afklauteren. Dan het paf te volgen tot aan de voet van de rotsen Dalle Chateau.

Het is altijd mogelijk om vanaf de wandelpaden (boven) tot het begin van de Via Ferrata te wandelen en de eerste meters af te klimmen tot de start.