Merlemont

 

Tijdelijk gesloten wegens verlopen omgevingsvergunning !!!

Via ferrata MerlemontVia ferrata Merlemont

Toegankelijk voor alle KBF-leden mits schriftelijke aanvraag. Download via http://speleoviavlg.be/ het formulier. Gebruik kost €4 per deelnemer en gaat naar het onderhoud van de site.

De weg ernaar toe gaat deels over een industrieterrein, een goeie kilometer over asfalt en vervolgens over verharde zandweg. Een slagboom en vergaan infobord markeren de ingang van de site. Parkeer iets voorbij de slagboom aan de zijkant van de weg. Wandel enkele tientallen meters voorbij de slagboom. Aan je linkerzijde is de ingang.

Oude steengroeve met ongelofelijk rechte vlakke wanden, prachtige boortunnels en een bos dat bovenaan de site omcirkeld.

De route begint juist voorbij de overdekte picknick. Een zongebleekt infobord markeert het begin van de via ferrata. Een trap die dan overgaat in een traverse zal je leiden tot de eerste mogelijke vluchtroute. De vluchtroutes komen bovenaan de site uit en omsluiten het in een grote lus die uitkomt bij de ingang.

Enkele bruggen en tredes later kom je bij een pendule uit. Er hangt een infobord. Lees dit en gebruik zelfzekering of laat je zekeren! Rem af dmv. een halvemastworp en een HMS-karabiner op je gordel of laat je zakken door iemand via het varkensstaartje.

De pendule eindigt in een grote sleuf met treden. Daarop volgen enkele meer krachtige passen die leiden tot een touwladder en een ijzeren net dat achter je loopt. Eens boven splitst de via ferrate kort naar links. Bovenaan is er een korte moeilijkere sectie en onderaan het wandelpad. Eens boven is er een groot plateau. Je kan hier kiezen om de tyrolienne van 35m af te sjezen of om de lange traverse langs de bovenkant te volgen. Beide eindigen bij bij het grote vangnet van de tyrolienne.

Als je de tyrolienne neemt daalt het pad iets lager af tot bij het begin van de kabel. Je hebt hiervoor het volgende nodig. Een geschikte dubbele katrol (Petzl Tandem Speed), korte sling, safebiner en een stalen schroefkarabiner. Leer de correct remtechniek voor dat je dit ooit probeert!

Eens de traverse of tyrolienne voorbij ga je over een Nepalese brug. Even later volgt er een mooie apenbrug. De laatste uitdaging is een korte brandweerpaal tot op de grond.

Via ferrata MerlemontVia ferrata Merlemont